bildet viser alle ansatte

En stor takk fra Åse Kleveland

– Så vakker! Så utrolig fin. Denne bilen har ikke vært så flott siden den var ny. Åse Kleveland sparte ikke akkurat på superlativene da hun nylig kunne hente sin berømte og trofaste Saab Sonett hos Aasum Bil AS etter lang tid «kyndig omsorg og profesjonell behandling», som den folkekjære kulturpersonligheten uttrykte det.

– Jeg hadde nok undervurdert i hvor stor grad bilen trengte kyndig omsorg og profesjonell behandling. En stor takk til alle dere som har bidratt til å få nytt liv i den gamle Sonetten, sa hovedpersonen selv. Hun ville hilse på hver enkelt av mekanikerne og vite hva de hadde bidratt med for å få bilen i så flott stand.

– Og en spesiell takk til Atle (Aasum), som har orkestrert og regissert det hele.

Ekstraordinær ambassadør

Det har sjelden vært så mange legfolk på en gang i lokalene til Aasum Bil AS som det er denne solfylte juni-ettermiddagen.

«Åse Kleveland reiste til Kongsvinger for å fikse sin store kjærlighet», skrev Mittkongsvinger.no, mens Glomdalen meldte at «Her får kjendisen tilbake bilen etter full overhaling på verkstedet i Kongsvinger».

Og midt blant fotografer og journalister hadde til og med selveste lederen for Gammalsaabens venner, Torill Sannes Hanøy, tatt turen helt fra Bergen for å beskue den berømte veteranbilen, og overrekke foreningens ærespris til Åse Kleveland for å være en «ekstraordinær ambassadør», som hun uttrykte det, for det ærverdige, svenske bilmerket.

Den populære artisten og tidligere kulturministeren var i sprudlende humør og delte villig bilhistorier denne vakre juni-ettermiddagen.

– Jeg har hatt denne bilen i 53 år, og vi har opplevd utrolig mye moro sammen. Jeg falt pladask med en gang jeg fikk se bilder av bilen. Jeg ringte fabrikken og spurte om hvor jeg kunne få kjøpt en. De lurte på om jeg ikke burde prøve den først. Vi møttes et sted ved grensen, og det holdt med ti minutter. Siden den gang har jeg ikke hatt noen annen, sier Åse Kleveland.

– Jeg har bare vært utro en gang. Det var med en rød Mustang. Jeg var 19 år.

Ble tipset om Aasum Bil AS

Det er ingen som kan si med sikkerhet hvor langt Saab Sonetten til Åse Kleveland har gått i løpet av sine 53 år. Den fikk tross alt ny motor en gang i tiden og girkassa er også blitt byttet ut en eller flere ganger. Uansett er det snakk om adskillige mil.

– Dette har vært min bruksbil i alle år, både sommer og vinter. Jeg har nok vært ganske uvøren med den. Når du kjører på motorveien, og vindusviskerne slutter å virke for for ørtende gang, da er det ikke bare kjærlighet, det kan jeg love dere. Men nå kommer jeg til å tenke på dere og få dårlig samvittighet hver gang bilen dunker bort i noe, sier Kleveland. Hun forteller at det var en veteranbilinteressert bekjent som tipset henne om Aasum Bil AS.

– Min erfaring er at de gode mekanikerne både er hyggelige og engasjerte. Dialogen med Atle og gjengen hans er blitt nesten personlig for meg, roser Åse Kleveland.

– Nå virker hornet ditt igjen, Åse, forteller en av mekanikerne.

– Er det sant?!

Klar for nye eventyr

Den snertne, sølvgrå sportsbilen starter på første forsøk, og det er ekte kjærlighet i smilet til Åse Kleveland. Motorlyden er en 60-talls popstjerne verdig. Så er det da også lagt ned adskillige timer siden Atle Aasum fikk Sonetten inn på verkstedet i begynnelsen av april.

– Jeg aner ikke hvor mange timer som er gått med til denne bilen. Dette har vært et dugnadsprosjekt for oss. Vi har byttet girkasse, gått over motoren, ordnet med noe rust på karosseriet, fikset opp i det elektriske, vi har gjort det meste, egentlig.

– Dere har vært utrolig flinke. Atle har holdt meg oppdatert gjennom hele prosessen. Nesten annenhver dag har han sendt meg før og etter-bilder, og vist meg hva de har gjort, sier Åse Kleveland idet hun kjører avgårde på nye eventyr med sin kjære, gamle Saab Sonett.

– Jeg har planlagt en del konserter til høsten. Du skal ikke se bort fra at Sonetten min kan komme til å dukke opp på scenen.