bildet viser atle aasum og vinterdekk

Godt lys og gode dekk er en forutsetning

Høsten kan være en fargerik og vakker årstid, men den kan også være det verste marerittet for en bilist som ikke er forberedt. Godt lys og gode dekk er en forutsetning for at du skal kunne kjøre sikkert i høstmørket, ifølge daglig leder Atle Aasum hos Aasum Bil AS.

-Mørke og bløte høstveier krever godt med lys for at du skal kunne se skikkelig. Og, som om ikke vått høstløv er glatt nok i seg selv, vet du aldri når du kjører inn i et område der det har lagt seg en ishinne på asfalten, sier Atle Aasum.

Handler om å se og bli sett

Mangelfulle lys en av de vanligste feilene på biler som er inne til EU-kontroll.  Det er ikke bare hovedlysene som skal være i orden. Baklys, parklys, blinklys, tåkelys, lys for kjennemerke, ryggelys og ekstralys må fungere slik de skal.

-Det handler om å se og bli sett. Feil på lysene kan føre til alvorlige situasjoner i trafikken. Vi vet alle hvor håpløst det er å bli blendet av en møtende bil. Men det er enda verre når du ikke ser at bilen foran deg bremser fordi bremselysene ikke virker. Lysene må være i orden, fastslår Atle Aasum.

Slitte sommerdekk er livsfarlig

Ifølge Statens Vegvesen er «det viktig at dekkene dine er i god stand, og tilpasset kjøretøy og føre uansett årstid. Som sjåfør er du ansvarlig for at kjøretøyet har tilstrekkelig veigrep, hele året.»

Mønsterdybden på vinterdekkene skal være minimum tre millimeter. På sommerdekk er minstekravet 1,6 millimeter, men hvis de fortsatt sitter på bilen etter første november, vil kravet til mønsterdybden på sommerdekkene øke til tre millimeter som for vinterdekk.

Det er også Statens Vegvesen som har bestemt at piggdekkene skal av første søndag etter påske, og ikke på igjen før 1. november i vår del av landet.

-Det er livsfarlig å kjøre rundt på slitte sommerdekk uansett, og i alle fall når gradestokken begynner å krype ned mot null. Hvis du lurer på om dekkene dine tåler en sommersesong til, kan du like gjerne bytte dem nå. Da kjører du adskillig sikrere i ukene frem til du igjen kan sette på vinterdekkene, sier Atle Aasum, som gjerne hjelper deg med nye dekk.

-Vi skaffer de dekkene du måtte du ønske deg. Som regel får vi dem dagen etter bestilling.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *