Husk å sjekke at alt er klart for bilferie

bilferie

 

En vellykket bilferie må planlegges og det er ikke bare kart og kompass som skal være i orden. Bilen bør også få en grundig sjekk før man legger ut på tur. Mange ferieturer har blitt ødelagt av havarerte biler, med temperatur langt over kokepunktet. Her er det noe du bør tenke på før ferieturen starter.

Se over væskenivåer

Fersk motorolje er bra å ha på bilen før du reiser av gårde. Oljen er ikke bare for å smøre, men den har også en kjøleeffekt på motoren, og ny olje er bedre enn gammel. Når du har sjekket oljen på bilen, kan det også være greit å se over de resterende beholderne med væske. Bremsevæsken skal også gjøre en god jobb på turer i fjell og dal. Derfor må det være tilfredsstillende mengde i beholderen, og den bør være av det ferskere slaget. Kjølevæsken har også viktig funksjon på varme feriedager, med en bil som er fullastet med feriebagasjen.

Bilens hjerte

Batteriet er bilens hjerte og trenger å være i topp stand, om du skal slippe kjedelige overraskelser på ferieturen. Sjekk batteriets tilstand og ladekapasitet. Mange får problemer med bilen på grunn av et flatt batteri, og dette kan også skje på sommeren.

Serviceintervaller

Sjekk bilens serviceintervaller, og om et intervall faller i nærheten av sommeren, er det bedre å ta servicen før man drar på ferie, enn å vente til sensommeren. Man må også være nøye med skifte av registerreim, for om den ryker, er det stor sannsynlighet for et motorhavari. Slikt vil man absolutt ikke ødelegge ferien med.

Pollenfilter

Pollenfilteret eller friskluftfilteret er med på å gjøre luften i bilen frisk og ren. Derfor er det viktig å skifte filteret ganske ofte. Dette kan man gjøre selv på en del biler, og man finner instrukser i instruksjonsboken.

Dekkene må være i orden

Dekk er viktig og kravet til mønsterdybde på sommerdekk er 1,6 mm, men du drar ikke på ferie med så slitte dekk. Anbefalingen er 3 mm dybde så man har fortsatt gode dekk på langturen. Man må også sjekke lufttrykk, og med feriepakket bil anbefaler man 10 % høyere trykk i dekkene. Husk at lufttrykket skal måles når dekkene er kalde. Sjekk også lufttrykket i reservehjulet.

Forsikringen

Man må også ha forsikringen i orden. Har du begrensninger på kilometer i forsikringen din, må du sjekke at du holder deg innenfor dette når du er på ferie. Det er ikke så dyrt å utvide forsikringen, men det kan være dyrt om det skulle skje noe, hvis kilometerstanden på forsikringen overskrides.

Ryddig og ren bil

Om man ser over bilen før ferien, har man lagt til rette for vellykket biltur. For å gjøre det enda bedre, bør man også rydde og vaske bilen. En ren og pen bil både innvendig og utvendig, er triveligere å oppholde seg i over lengre tid.

Utenlandstur

Skal man til utlandet med bilen, må man ha på plass «N» merket. Dette gjelder også på campingvogn. Du må også ha med pass, internasjonalt førerkort og grønt kort ved bruk av grensepasseringer og uhell. Sjekk også om det er spesielle regler til landene du skal ferdes i.

Last riktig

Løse gjenstander i bil er livsfarlig ved kollisjon. Pass på å ikke bruke hattehylle til laptopp eller andre harde gjenstander. Pakk det tunge nederst i bagasjerommet, og lette gjenstander på toppen. Husk også at det er begrenset hva man kan ha i skiboksen. Sjekk instruksjonsboken eller vognkortet for hvor mye din bil kan ha på taket.

God sommer

Når alt er pakket og du er klar for tur, er det lurt å ta med reservenøkkelen. Denne bør du ikke legge i bilen, men ha på et annet lurt sted, som for eksempel i lommeboken.
«Vi håper alle som skal på bilferie får en fantastisk tur, og om man ikke får gjort alt av vedlikehold på bilen selv, hjelper vi gjerne til», avslutter Atle Aasum, daglig leder hos Aasum Bil AS.