bildet viser atle

– Husk refleksvesten på ferieturen!

– Husk å ha refleksvesten lett tilgjengelig når du skal på bilferie, er et av rådene fra daglig leder Atle Aasum hos Aasum Bil AS til alle de rekordmange nordmenn som skal ut på langtur i sommer.

– Hva er vitsen med en refleksvest hvis du må grave den frem under all feriebagasjen et eller annet sted i bunnen av bagasjerommet? Hele hensikten er at du skal kunne ta den på deg før du går ut av bilen, sier Aasum, som anbefaler hanskerommet eller en sidelomme som du kan nå fra sjåførplassen.

Klar til hardt arbeid

Det kan være tøft å være bil i sommer. De fleste av oss må holde oss innenfor landets grenser i sommerferien, og den gode, gammeldagse bilferien får sin renessanse i år. Det betyr stappfullt av bagasje i lasterom og på taket, endeløse fergekøer, og biler som må tåle større påkjenninger enn de trolig noensinne har gjort. Ganske mange av oss vil ulykkelig nok få behov for assistanse.

– Refleksvest og varseltrekant er obligatorisk. Ta en ekstra sjekk og pass på at disse er lett tilgjengelige. Det er aldri bortkastet å ta en ekstra sjekk på bilen før du legger av gårde på langtur. Den beste forsikringen mot vanskeligheter langs veien er at du sørger for at bilen din er godt vedlikeholdt og klar til hardt arbeid, mener Aasum.

Gode dekk og riktig trykk

Bilbergingsbransjen har travle dager i fellesferien. En av de vanligste årsakene til dette sommerrushet er punkteringer og andre dekkproblemer.

– Slitte dekk og feil dekktrykk går ikke bare på sikkerheten løs, det gir også mye dårligere drivstofføkonomi. Feil dekktrykk vil føre til en betydelig svekkelse av kjøreegenskapene og gjøre at du må innom bensinpumpene eller ladestasjonene mye oftere enn du hadde hatt behov for hvis du hadde passet på dekkene. Norges Automobilforbund anbefaler minst tre millimeter mønsterdybde, og det riktige dekktrykket finner du i instruksjonsboka til bilen, sier Aasum, som også minner om at lufttrykket skal måles mens dekkene er kalde.

Sjekk olje, kjølevæske og bremser

I tillegg til dekkene bør sjekk av olje, kjølevæske, bremser og batteri være fast rutine før du legger ut på en bilferie eller en lengre kjøretur.

– Både kjølesystemet og motoroljen får kjørt seg ekstra på en langtur. Du bør forsikre deg om at både olje og kjølevæske tåler det du kommer til å utsette motoren for hvis du skal slippe å stå i veikanten og vente på hjelp. Det kan være lurt å ta et oljeskift før du legger ut på langtur, sier Aasum.

– Også bremsene vil trolig bli utsatt for mange og store påkjenninger i løpet av ferieturen. Derfor er det viktig at bremsevæsken tåler høy nok temperatur. Bremsevæsken skal tåle minst 180 grader.

Enkelt og effektivt mot dårlig luft

Mange tror at klimaanlegget får nødvendig ettersyn når bilen er på service. Ifølge Aasum er ikke dette alltid tilfelle.

-De fleste kjøretøy varsler ikke om problemer med klimaanlegget. Som regel merker man ingenting før dette slutter å fungere. Med tiden vil alle systemer miste gasstrykket, sier Aasum, som også anbefaler ettersyn av pollenfilteret.

– Sonax Aircon Rens, som du kan få kjøpt i butikken vår, er en billig forsikring mot dårlig luft i bilen. Den renser klimaanlegget, ventilasjonssystemet og kanaler raskt og enkelt, eliminerer ubehagelige lukt og dreper opptil 98 prosent av det som finnes av bakterier i bilen. Du setter boksen på gulvet, trykker på en knapp, og så er jobben gjort på 15 minutter. Enklere blir det ikke.

Husk å pakke fornuftig

Det er flere sjekkpunkter på lista til Atle Aasum. Lys og sikt må naturligvis være i orden til ferieturen. Det samme må vindusviskere.

– Det blir nok ikke bare solskinn denne ferien heller. Du kommer nesten helt sikkert til å treffe på regnvær i løpet av turen, og da må vindusviskerne være i orden, sier Aasum.

– Og husk for all del å pakke fornuftig. Soveposen skal oppå kjølebagen, ikke omvendt!