bildet viser Atle og to ansatte

Nå er det girlpower hos Aasum Bil AS

Med lærlingen Connie Sørpebøl og praksiskandidat Monica Sætra på plass i verkstedet, er det virkelig snakk om girlpower hos Aasum Bil AS for tiden.

– Dette er to virkelig flinke og flotte jenter, som allerede er et verdifullt tilskudd til verkstedet vårt, konstaterer daglig leder Atle Aasum.

Krever kyndige kvinnenever

De er fulle av olje og fett på hender og i ansiktet, og synes det er helt topp. Det er en Hyundai av eldre årgang som har problemer med håndbrekket, og som krever noen kyndige kvinnenever.

– Det er en av de store fordelene med å gå læretiden her på Aasum Bil AS. Det er ikke bare nyere biler av ett bestemt merke. Her får vi inn alle typer kjøretøy, både gamle og nye og alle slags modeller. Det er stor variasjon i arbeidsoppgave. Det er det som gjør dette så artig, mener Connie Sørpebøl, som egentlig skulle avlagt fagprøven i disse dager.

– Det er den forbaskede koronaen. Foreløpig er prøven utsatt til sommeren.

Veldig fint og lærerikt miljø

Connie Sørpebøl har hatt en krokete og lang omvei til verkstedet til Aasum Bil AS. Damen, som opprinnelig er fra Tobøl, og som nå er bosatt på Skotterud har prøvd «en haug av forskjellige jobber», som hun sier, mens hun fostret opp to barn som i dag er henholdsvis ni og 10 år gamle.

– Det ligger vel litt i blodet. Bestefaren min var landbruksmekaniker, og en god kamerat av Ivan Aasum. På videregående tok jeg mekk og kjøretøy på Sentrum i Kongsvinger og lakk på Elverum, sier damen, som måtte runde 30 år før hun fant veien tilbake til mekanikeryrket. Nå er hun på rett plass, og roser miljøet hos Aasum Bil AS.

– Det er kjempeartig å være her, og jeg lærer masse. De tar seg tid til å forklare hvordan tingene skal gjøres. Veldig fint og lærerikt miljø.

Monica Sætra og Connie Sørpebøl

En fantastisk mulighet

Monica Sætra har bare noen uker bak seg hos Aasum Bil AS, men hun smiler bredt når hun forteller om sin nye arbeidsplass.

– Jeg har bare møtt positivitet og positive mennesker her. Det er ingenting som er noe problem. Jeg kunne rett og slett ikke hatt det bedre, sier 25-åringen fra Kongsvinger, som ser frem til fire eller fem år som praksiskandidat på verkstedet.

– Det er litt usikkert. Jeg har IKT-fag fra videregående, og hvis jeg får godkjent det som del av utdannelsen, så kan jeg ta fagbrevet om fire år. Hvis ikke må jeg vente et år til.

Monica Sætra kjente litt til Aasum Bil AS fra før. Hun er nemlig aktiv kartleser, og i rallymiljøet hadde hun allerede hilst på flere av sjåførene som jobber på bilverkstedet.

– Jeg ble kjempeglad da jeg fikk tilbud om å jobbe her. Dette er en fantastisk mulighet for meg til å ta en utdannelse i det jeg har lyst til å drive med.

Et frisk pust

Ingen av damene ofrer en tanke på at de jobber i et yrke som er kjent for å være totalt mannsdominert. Tvert imot mener de at dette bare er bra for miljøet, og håper at flere jenter vil finne veien til bilmekanikeryrket.

– Det kan da ikke spille noen rolle om det er en mann eller et kvinnfolk som har skrudd på bilen så lenge den funker som den skal!

Det er Atle Aasum helt enig i. Da Mitt Kongsvinger kom på besøk for noen uker siden, fortalte han at det var et friskt pust å få to unge kvinner på verkstedet.

– Det er helt klart viktig at det kommer flere damer inn i bransjen. Kvinner har ofte en annen vinkling på en god del problemer. Altså løsningsorientert på en annen måte. Det er bare sunt. Connie og Monica er pertentlige og nøye i det de gjør. De ser ting med litt andre øyne enn det vi ofte gjør, sa Atle Aasum til nettavisen, og la til at dette er sunt for arbeidsmiljøet.

– Jeg har også lagt merke til at kunder synes det er kult at vi har med jenter her. Dette tror jeg har en positiv innvirkning på veldig mye.