Veteranbiler mer enn en jobb

Veteranbiler

Aasum bil AS reparer mer enn bare vanlige biler. De har også en god del veteranbiler innom for renovering, reparasjoner og eu-kontroller. Veteranbiler har blitt en spesialitet for gutta hos Aasum Bil, og de har også god greie på det de driver med.

Hobby og jobb

Veteranbiler er biler mer enn 30 år gamle, og disse trenger litt mer omsorg for å kunne kjøres på veien daglig. Nå er det ikke mange som bruker veteranbiler som bruksbiler. Gutta på Aasum Bil får ekstra mange veteranbiler innom på slutten av våren, når pen været er i anmarsj.

«l mai måned får vi ekstra mange veterankjøretøy innom verkstedet, det er da sesongen for disse kjøretøyene starter», sier Atle Aasum, eier og daglig leder av Aasum Bil AS. Han er en entusiast som elsker å skru på disse bilene, og det er kanskje ikke så rart at han da også har noen eldre biler stående i garasjen.

«Alle som jobber her har en veteranbil eller to stående, og dette er en genuin interesse for oss like mye som en jobb. Vi storkoser oss når disse eldre bilene kommer innom, og vi elsker variasjonen det gir oss i arbeidet», fortsetter Atle.

Stor variasjon på biler

«De fleste veteranbilene vi skrur på er 60- og 70-tallere», forteller Atle. På 60-tallet var det mye engelsk som var populært, og derfor kommer det en og annen Triumph, MG og Rover blant mange andre merker innom. På 70-tallet var det ny storhetstid for amerikanere. Her dreier det seg da om både sportsbiler og pick-up. Pontiac Trans-am, Chevrolet Corvette og Camaro, pick-up fra Ford og Chevrolet. I tillegg er det en del tidlige muskelbiler er innom for ettersyn og service.

EU-kontrolI også nødvendig på veteranbiler

Selv om mange av bilene er gamle, må man se til at de er i forskriftsmessig stand og kan kjøres på offentlig veier uten å være til fare for andre bilister. Derfor er det like viktig med gode bremser, riktig lyshøyde og at resten av bilen er i teknisk forsvarlig stand også for disse.

Det har skjedd mye på det tekniske området, og slik som bremser er mye kraftigere nå enn det de var for 40-50 år siden. Derfor kan man heller ikke forvente at veteranbiler har samme bremsekapasitet som på nyere biler. En del av de eldre bilene har for eksempel ikke bremsekraftforsterker montert. Det som er gode bremser på en gammel MG kan ikke sammenlignes med bremsekraften på mer moderne biler.

Biler som er eldre enn 1959 er fritatt for EU-kontroll.

«De aller fleste norske veteranbiler som er i drift, er i meget god stand. Eierne er interessert av å holde bilene sine fine og i så bra teknisk bra stand som mulig,. Derfor blir mange av disse bilene sett over flere ganger i løpet av året», forteller Atle videre.

Trenger ikke å koste en formue

Hos Aasum Bil AS får du en god pris når du skal gjøre noe på veteranbilen din. «Mange av de som leverer bilen sin her, har allerede selv skaffet til veie delene som skal skiftes ut. Deler er ikke alltid like lett å få tak på. Eierne har ofte anskaffet disse selv på bruktmarkeder eller bestilt de på nettet.

Han og gutta hos Aasum Bil gjør det aller meste på bilene, med unntak av karosseriskader.