Tiden er inne for vinterklargjøring av bilen

Når nettene blir lange og kulda setter inn, er det på høy tid å gjøre bilen klar for vinteren. Atle Aasum hos Aasum bil på Kongsvinger vet råd.

 

– Vask bilen ofte, ikke minst om vinteren. Veisaltet kan nemlig feste seg der det er smuss og urenheter på lakken. Vask også godt under bilen. Dette er særlig viktig dersom du kjører mye på saltede vinterveier, sier daglig leder Aasum.

Atle Aasum

 

Polering er viktig om vinteren

Aasum anbefaler også litt innsats med polervoks i ny og ne.

– Voks beskytter lakken, hindrer at veisalt fester seg, og gjør at smuss fjernes lettere. Hvis du reparerer steinsprut og små lakkskader, hindrer det unødvendig lakkrust. Pass på at bilen er tørr innvendig. Vinterstid følger en del snø med inn i bilen. Dette må tørkes opp, slik at bilen ikke ruster innenfra. Vask dekk og felger godt, og lagre hjulene mørkt og passe kaldt.

 

Pass på vindusviskerne

Som alle bilister vet, kan en slitt frontrute være ekstra problematisk når sola står lavt om vinteren. Ta vare på vinduspusserne, er rådet fra Aasum.

– Snø, is og veisalt sliter hardt på viskergummien. Når det blir striper etter vindusviskerne på frontruta, er det på høy tid å bytte dem ut. Vindusviskerne trenger forresten også en vask så de ikke riper opp frontruten, men pass på at de ikke fryster fast til ruta!

 

Sjekk spylervæska

– Se over nivået på alle væsker på bilen. Dette gjelder særlig motorolje, frostvæske og bremsevæske. Hvis du følger serviceintervallene, er dette sannsynligvis i orden, men det skader ikke med en ekstra kontroll før vinterkulda setter inn for alvor. Det er bedre å være på den sikre siden, råder Aasum, som også oppfordrer bileiere til å passe på at spylervæska tåler barske Glomdalsforhold.

– På ferdigblandede kanner og poser skal det stå hvor mange kuldegrader spylervæsken tåler.

 

Livsviktige dekk og lys

Dekk og lys er helt avgjørende for sikker ferdsel på vinterveiene.

– Husk på at gode dekk redder liv. Er dekkene for gamle eller nedslitte, må de skiftes ut. Sjekk også lufttrykket med jevne mellomrom. Riktig lufttrykk gir bedre kjøreegenskaper og forlenger levetiden på dekkene, sier Aasum.

– Lysene må også sjekkes regelmessig. Riktig lys er livsviktig, både for å bli sett av andre og for at man selv skal se godt i mørket.

 

Les også vår vedlikeholdstips av bilen her.