Skift dekk i tide

Husk å skift dekk i tide. Den første vintersnøen nærmer seg, og med den kommer også trafikalt kaos. For noen blir disse første snøflakene og glatte veiene dramatiske, for andre blir kaoset latterlig. Hvorfor ikke bytte dekk tidsnok i år?

skift dekk
Mekaniker Tom Slaastad (t.v.) og daglig leder Atle Aasum.

Skift dekk hos profesjonelle eller selv?

Det mest komfortable er å la andre skifte hjul for deg. Da får du også en oppdatering på hvor bra vinterhjulene dine er. Kanskje dekkene ser ganske fine ut, men om de er ganske gamle, er det tid for investering i nye dekk. Gummi er best når det er ferskt, og etter noen år får dekkene dårligere egenskaper. Vinterdekk bør ikke være eldre enn 4-5 år.

Mange velger å skifte hjul selv, og dette er en jobb som gjøres i løpet av kort tid. Det er lurt å vite hvordan hjul skal skiftes, om du en gang skulle bli stående langs veien med punktert dekk.

Sjekkliste

Skifter du dekk selv er det greit å gå igjennom en sjekkliste.
– Kontroller dekkets alder og sjekk mønsterdybde. Gamle eller slitte dekk byttes.
– Kontroller monteringsretning. Se etter en pil som viser rulleretning fremover på den dekksiden som vender ut.
– Plasser bilen flatt
– Løsne hjulmutterne litt før du jekker opp bilen.
– Stram til hjulmutterne en siste gant etter at du har senket bilen ned fra jekken.
– Kjør og sjekk lufttrykk med en gang, så sparer du både dekk og drivstoff.
– Etterstram hjulmutterne etter at du har kjørt noen mil.
– Lagre dekkene tørt, mørkt og kjølig.

Moderne biler gir utfordringer

Mange biler har nå fått dekk sensorer i ventilene, og da er det ikke like enkelt å rullere på plassering av hjulene. Man bør sette hjulene på den plassen man tok de av. Om man vil ruller så kan et merkeverksted eller et dekkverksted hjelpe til med å få dette riktig.

Tom Slaastad hos Aasum Bil AS, påpeker at på biler med 4-hjulsdrift, er det lurt å bytte alle fire hjulene samtidig. «Man kan få ekstra belastning på senterdiffen om de fire dekkene har stor forskjell på slitasje. Noe kan man regulere med økt dekktrykk på dekkene som er mest slitt, men man må fortsatt passe på å holde seg innenfor lovlig mønsterdybde», sier han.

Dekkhotell

Det har blitt vanlig å ha dekkene sine på hotell når de ikke er i bruk. Dette er en smart måte å holde dekkene i så god form som mulig. I tillegg til at hjulene da får den riktige lagringen som de trenger, er de også rengjorte og klar til bruk når sesongen kommer. «Vi tilbyr dekkhotell til våre kunder, og er også behjelpelige med dekkskift når kunden ønsker det. Vi har også gode priser på kvalitetsdekk både til vinter- og sommer bruk, og husk at det er ikke noe som heter helårsdekk», avslutter Tom Slaastad.

Aasum Bil AS hjelper deg også med å velge riktig dekk til din bil og ditt behov.

Vil du ha dekkene dine på dekkhotell hos oss? Se pris her!